De Crăciun sărbătorim ziua de naştere a unui băieţel pe nume Isus. El a venit pe lume să ne înveţe cum să fim mai buni.
Se spune că naşterea micuţului Isus a fost anunţată de îngeri, iar pe cer a răsărit o stea nespus de luminoasă.
În cinstea Crăciunului, împodobim un brăduţ cu globuri , beteală şi beculeţe multicolore. Mai de mult, în loc de beculeţe, se puneau lumînărele. În vîrful bradului , la loc de cinste, se află o stea strălucitoare.
Sub brăduţ ne aşteaptă o mulţime de jucării, ca răsplată pentru faptele bune pe care le-am făcut în timpul anului.
Cel care ne aduce darurile este un bunic cu barba albă,vesel şi sfătos, pe nume Moş Crăciun. El vine cu sania lui trasă de reni, tocmai de la Polul Nord.
Uneori Moşul adoarme, că e tare ostenit. Să mergeţi în vîrful picioarelor şi să nu-l treziţi !
O girafă foarte înaltă şi cu preocupări pe măsură, trăia adeseori cu capul în nori, sau chiar în lună, şi nu prea-i păsa pe pămînt ce se-ntîmpla. Stătea cu botul în frunziş şi se uita cam cruciş la celelalte animale care-i stăteau la picioare. Pe iepuraş îl tolera cînd ţopăia in jurul ei fără nici un temei. Pe maimuţa, care se dădea huţa, o ignora, altfel se obrăznicea. Pe leu îl vedea de departe şi se dădea la o parte. Cu elefanţii nu se punea, că erau mult mai voinici ca ea. Antilopele îi semănau un pic, dar aveau gîtul mai mic. Păsărelele îi erau dragi, fiindcă ciripeau vesele prin copaci şi-o bine dispuneau deseori cînd se-ntîmpla să mai cadă din nori.
Un şoricel, odată, a ros o bucată dintr-o carte cu poveşti şi atît de mult i-a plăcut, că a mai vrut. Fără să stea prea mult pe gînduri s-a pus pe ros rînduri după rînduri. Iar într-o bună zi s-a trezit că întreaga bibliotecă a ronţăit: şi aşa şoricelul nostru-a devenit un înţelept şi faimos erudit. Să nu care cumva să-l întrebaţi ceva, că vă răspunde imediat cu un...citat.
Poezia-ncepe aşa: Totul pare rău în lume Dar există lucruri bune. Cînd te uiţi la aer, e bine Cînd ajuţi e bine Şi cînd cînti e bine. Cînd totul este obişnuit Nu e nici rau, nici bine.
Un prieten e ca un frăţior sau ca o surioară, cu el poţi să te joci din zori şi pînă-n seară. Un prieten e îngrijorat cînd eşti bolnăvior, te ţine de mînă şi te mîngîie uşor. Şi chiar dacă uneori te mai necăjeşte, n-o face cu răutate, la joacă te stîrneşte. Dacă n-ai un prieten fă-ţi măcar unul imaginar şi-ntr-o bună zi, vei vedea, vei primi unul adevărat în dar.